Thomas Sonne-Schmidt
Del via

Crowdlending og Peer-to-Peer lån: Alt, du skal vide

Crowdlending er et relativt nyt fænomen i Danmark - men crowdlending som investeringsmulighed og platform har eksisteret i mange år i for eksempel USA. Grundet højkonjunktur og andre tendenser, er denne investeringstype ikke desto mindre kommet i hastig fremgang i Danmark og resten af Europa - og flere og flere fatter interesse for crowdlending. 

Vil du også ride med på bølgen, kan du blive klogere på konceptet crowdlending her og hurtigt komme i gang med at lave din første crowdlending-investering.

Hvad er crowdlending og peer-to-peer lån?

Du har måske tidligere hørt om crowdfunding, der er en type af fundraising, hvor der samles penge sammen til at kunne sætte et på forhånd defineret projekt i søen.
Grundlæggende, så giver crowdlending enkeltpersoner mulighed for at yde lån til andre individer, eller virksomheder, som har behov for pengene til et projekt. 

For at hjælpe låntagerne til at få samlet beløbet ind, vil en flok mennesker i.e “crowd” samle summen af penge og oprette et samlet lån. I sidste ende er det tiltænkt, at långiver får lånet tilbage plus renter. Du kan altså, ved crowdlending, tjene penge på at investere i lån.
Ved crowdlending er der ikke nogen bank involveret - pengene går simpelthen direkte fra den private investorer til den, som vil have et lån. Crowdlending går også under navnet peer-to-peer-lån (p2p). 

Crowdlending er blevet særligt populært som et attraktivt alternativ til investering i takt med at det er blevet sværere for især små-og mellemstore virksomheder at blive godkendt til et betydeligt lån i banken. 

På den måde tager crowdlending udgangspunkt i at bygge ejerfællesskaber, hvor man selv med en lille sum penge får adgang til større investeringer.

Hvad er forskellen på crowdfunding og crowdlending?

Det kan godt være en smule svært at navigere i begreberne crowdfunding og crowdlending. Som udgangspunkt, så har man ved crowdfunding ingen økonomisk gevinst for støtterne, der blot får glæden ved at se projektet gennemført, hvis ellers der kan rejses nok penge til det. 

Crowdlending fungerer efter samme model, men ved crowdlending har du rent faktisk mulighed for at hente et økonomisk afkast hjem. Det har du, fordi de penge, du kaster i projektet, fungerer som et lån, der skal betales tilbage til dig sammen med en på forhånd fastsat rente, der ofte ligger i den rigtig pæne ende. 

Crowdlending er altså særdeles fordelagtig - både for investorene og låneren, eller projektlederen. Desuden vil crowdlending åbne for muligheden for, at man som privat investor kan investere i projekter, som man selv tror på. Og crowdlending kan, for eksempel i ejendomsprojekter, give gruppen af investorer mulighed for at konkretisere deres investeringer og samtidigt følge med i projektet.

Crowdlending som supplement til diversificeret portefølje

Crowdlending er et udemærket supplement til din diversificerede investeringsportefølje. Desuden vil du ved at investere i ejendomsbyggeri også beskytte din investeringsportefølje mod volatilitet på aktiemarkedet og give et mere stabilt afkast. Det skyldes, at der er minimal korrelation mellem aktier, ejendomsmarkedet og P2P-lån.

Med andre ord så vil negative udsving på aktiemarkedet ikke direkte påvirke crowdlending-investeringer. Over tid vil lav korrelation sikre det mest stablie portefølje for alle investorer i et crowdlending-projekt. Læs meget mere om vigtigheden ved et diversificeret investeringsportefølje her.
Desuden spreder mange crowdlending-platforme lånet ud mellem flere investorer og på den måde risikospredes investeringen altså. 

 

Crowdlending som led i investering

Crowdlending er et gennemsigtigt og fleksibelt investeringsalternativ. Og så er crowdlending en hurtigt voksende investeringsmulighed - du kan læse meget mere her om investering og blive klogere på alt det, du skal vide, inden du kaster dig ud i investeringseventyret.

Hvordan kommer jeg i gang med at investere via crowdlending?

Hos Fundbricks kan du med det samme komme i gang med at investere via crowdlending, og vi er nogle af de første til at tilbyde crowdlending i Danmark. Vi sørger ligeledes for, at processerne forløber gnidningsfrit og forbinder långiveren og låntageren. 

 

Hvor meget kan jeg tjene på crowdlending?

Hos os udlånes din formue til ejendomsudviklere, som har solide, danske ejendomsprojekter i støbeskeen, og som har behov for finansiering for at kunne gennemføre byggeriet af ejendommene. Det giver dig som privat investor mulighed for at optjene en solid rentegevinst på at udlåne din formue til det enkelte investeringsprojekt. 

Ejendomsudvikleren får mulighed for at gennemføre sit projekt og sikre sig et provenu. Investoren får et højt afkast på typisk 7-10% p.a. og med tilbagebetaling efter typisk 6-18 mdr. Investorerne får aktiepant i det enkelte projektselskab.

Er der en risiko ved at investere i crowdlending?

Som ved alt anden investering, er der også en risiko ved at investere gennem crowdlending. Succes med crowdlending hos Fundbricks kræver typisk forudgående kendskab til ejendomsinvestering, og vi anbefaler altid, at du sætter dig grundigt ind i de projekter, du vælger at investere dine penge i, og at du overvejer din egen risikovillighed. 

Foretrækker du at investere rimelig sikkert og få et lavere afkast, eller har du mod på at gå efter de mere risikable investeringer med et potentielt højere afkast?

Kurtage ved crowdlending

En stor fordel ved investering via crowdlending kontra investering i for eksempel aktier og obligationer er, at du ikke skal betale kurtage og administrationsgebyrer. Det er ejendomsudvikleren eller projektselskabet, der udbyder investeringen, som afholder de omkostninger, der er forbundet hermed.

KOM I GANG

Sådan investerer du...

Bliv godkendt investor

Vi følger retningslinierne for hvidvaskning.

01
02

Udlån til projekt

Vælg det ønskede udlånsbeløb til det enkelte ejendomsprojekt.

Modtag afkast

Få kontant tilbagebetaling af dit udlån samt afkast når ejendomsprojektet afsluttes.

03

Andre relevante projekter

Igangværende ejendomsprojekter

IGANGVÆRENDE
KOMMER SNART
FULDTEGNET
IGANGVÆRENDE
6 byggegrunde ved Stockholm
Funding target
10.450.000 DKK
Rente p.a.
13.00 %
Løbetid i md.
12-14 mdr.
Overdækningsgrad
25.00 %
Min. indskud
10.000 DKK
Read more about this Project
IGANGVÆRENDE
KOMMER SNART
FULDTEGNET
IGANGVÆRENDE
1 luksusvilla i Marbella Spanien
Funding target
14.200.000 DKK
Rente p.a.
14.00 %
Løbetid i md.
10-12 mdr.
Overdækningsgrad
55.00 %
Min. indskud
10.000 DKK
Read more about this Project
IGANGVÆRENDE
KOMMER SNART
FULDTEGNET
IGANGVÆRENDE
Solcelleparker på dansk supermarkedskæde – etape 2
Funding target
5.400.000 DKK
Rente p.a.
10.00 %
Løbetid i md.
10-12 mdr.
Overdækningsgrad
25.00 %
Min. indskud
10.000 DKK
Read more about this Project

HVAD VENTER DU PÅ?

Investér i solide
danske ejendomsprojekter.

OPRET EN BRUGER
eller log ind med en eksisterende bruger