Thomas Sonne-Schmidt
Del via

Crowdlending (P2P-lån): Alt, du skal vide

Crowdlending, også kaldet peer-to-peer lån (P2P-lån), er et relativt nyt fænomen i Danmark – men crowdlending som investeringsmulighed og platform har eksisteret i mange år i eksempelvis USA. 

Grundet højkonjunktur og andre tendenser er denne investeringstype ikke desto mindre kommet i hastig fremgang i Danmark og resten af Europa. Flere og flere fatter interesse for crowdlending – og vi forstår godt hvorfor!

Crowdlending byder på en masse attraktive muligheder for dig som investor. Hvis du også vil ride med på bølgen, kan du blive klogere på konceptet crowdlending her og komme hurtigt i gang med at lave din første crowdlending-investering.‍

Hvad er crowdlending?

I sin essens er crowdlending en investering i lån.

Du har måske tidligere hørt om crowdfunding, der er en type fundraising, hvor der samles penge sammen til at kunne sætte et på forhånd defineret projekt i søen. Crowdlending minder lidt om crowdfunding, men her drejer det sig altså om, at enkeltpersoner har mulighed for at yde lån til andre individer eller virksomheder, som har behov for pengene til et projekt.

For at hjælpe låntagerne til at få samlet beløbet ind, vil en flok mennesker, dvs. en “crowd”, samle summen af penge og oprette et samlet lån. I sidste ende er det tiltænkt, at långiver får lånet tilbage plus renter. Crowdlending foregår gennem platforme som her hos Fundbricks, og alle platforme skal godkendes hos Finanstilsynet.

Ved crowdlending tjener du altså penge på at investere i lån uden nogen bank involveret – pengene går simpelthen direkte fra den private investor til den, som vil have et lån. På den måde tager crowdlending udgangspunkt i at bygge ejerfællesskaber, hvor man selv med en lille sum penge får adgang til større investeringer.

I Danmark er crowdlending-lån kendt som P2P-lån, som stammer fra det engelske udtryk "Peer-to-Peer (P2P) lending". Oprindeligt blev crowdlending primært brugt til at finansiere lån til privatpersoner. Men over tid har crowdlending-industrien udviklet sig og omfatter nu også finansiering af andre områder.

I dag har du mulighed for at investere i P2P-lån inden for forskellige områder, herunder privatlån, virksomhedslån og ejendomslån. Crowdlending åbner døren til spændende investeringsmuligheder, hvor du kan støtte forskellige typer lån og potentielt opnå attraktive afkast.

Hvad er forskellen på crowdfunding og crowdlending?

Det kan godt være en smule svært at navigere i begreberne crowdfunding og crowdlending. 

Som udgangspunkt har man ved crowdfunding ingen økonomisk gevinst for støtterne, der blot får glæden ved at se projektet gennemført, hvis ellers der kan rejses nok penge til det. Du kan læse mere om crowdfunding her.

Crowdlending fungerer egentlig efter samme model, men ved crowdlending har du rent faktisk mulighed for at hente et økonomisk afkast hjem. Det har du, fordi de penge, du kaster i projektet, fungerer som et lån, der skal betales tilbage til dig sammen med en på forhånd fastsat rente, der ofte ligger i den rigtig pæne ende.


Crowdlending er altså særdeles fordelagtig – både for investorerne og låneren, eller projektlederen. Desuden vil crowdlending åbne for muligheden for, at man som privat investor kan investere i projekter, som man selv tror på. Og crowdlending kan, for eksempel i ejendomsprojekter, give gruppen af investorer mulighed for at konkretisere deres investeringer og samtidig følge med i projektet.

Hvor meget kan jeg tjene på crowdlending?

Hos os udlånes din formue til ejendomsudviklere, som har solide, danske ejendomsprojekter i støbeskeen, og som har behov for finansiering for at kunne gennemføre byggeriet af ejendommene. 

Det giver dig som privat investor mulighed for at optjene en solid rentegevinst på at udlåne din formue til det enkelte investeringsprojekt.

Ejendomsudvikleren får mulighed for at gennemføre sit projekt og sikre sig et provenu. 

Investoren får et højt afkast på typisk 7-10% p.a. og med tilbagebetaling efter typisk 6-18 mdr. Investorerne får aktiepant i det enkelte projektselskab.

Er der risiko ved at investere i crowdlending?

Som ved al anden investering er der også en risiko ved at investere gennem crowdlending

Succes med crowdlending hos Fundbricks kræver typisk forudgående kendskab til ejendomsinvestering, og vi anbefaler altid, at du sætter dig grundigt ind i de projekter, du vælger at investere dine penge i, og at du overvejer din egen risikovillighed. 

Ingen kurtage ved crowdlending

En stor fordel ved investering via crowdlending kontra investering i for eksempel aktier og obligationer er, at du ikke skal betale kurtage og administrationsgebyrer

Det er ejendomsudvikleren eller projektselskabet, der udbyder investeringen, som afholder de omkostninger, der er forbundet hermed.

Crowdlending som supplement til diversificeret portefølje

Crowdlending er et udmærket supplement til din diversificerede investeringsportefølje. Desuden vil du ved at investere i ejendomsbyggeri, som du kan her hos Fundbricks, også beskytte din investeringsportefølje mod volatilitet på aktiemarkedet og give et mere stabilt afkast. Det skyldes, at der er minimal korrelation mellem aktier, ejendomsmarkedet og P2P-lån.

Med andre ord vil negative udsving på aktiemarkedet ikke direkte påvirke crowdlending-investeringer. Over tid vil lav korrelation sikre den mest stabile portefølje for alle investorer i et crowdlending-projekt.

Læs meget mere om vigtigheden af en diversificeret investeringsportefølje her.

Desuden spreder mange crowdlending-platforme lånet ud mellem flere investorer, og på den måde risikospredes investeringen altså.

Skat af crowdlending i Danmark

Når du opnår afkast på dine crowdlending-investeringer, skal du huske at betale skat af overskuddet. Crowdlending behandles i Danmark på samme måde som andre låneforhold, hvilket betyder, at dine renteindtægter skal angives som kapitalindkomst. Det er vigtigt at være opmærksom på skatteforpligtelserne ved crowdlending for at sikre korrekt rapportering og overholdelse af gældende skatteregler.

Læs mere om skat i forbindelse med crowdlending her

Crowdlending som led i investering

Crowdlending er et gennemsigtigt og fleksibelt investeringsalternativ. Og så er crowdlending en hurtigt voksende investeringsmulighed – du kan læse meget mere her om investering og blive klogere på alt det, du skal vide, inden du kaster dig ud i investeringseventyret.‍

Hvordan kommer jeg i gang med at investere via crowdlending?

Hos Fundbricks kan du med det samme komme i gang med at investere via crowdlending, og vi er nogle af de første til at tilbyde crowdlending i Danmark. Vi sørger ligeledes for, at processerne forløber gnidningsfrit og forbinder långiveren og låntageren. 

 

Se alle vores projekter her

KOM I GANG

Sådan investerer du...

Bliv godkendt investor

Vi følger retningslinierne for hvidvaskning.

01
02

Udlån til projekt

Vælg det ønskede udlånsbeløb til det enkelte ejendomsprojekt.

Modtag afkast

Få kontant tilbagebetaling af dit udlån samt afkast når ejendomsprojektet afsluttes.

03

Andre relevante projekter

Igangværende ejendomsprojekter

IGANGVÆRENDE
KOMMER SNART
FULDTEGNET
IGANGVÆRENDE
Byggefinansiering til luksusvilla i Marbella - pulje 2
Funding target
3.018.750 DKK
Rente p.a.
11.00 %
Løbetid i md.
8-10 mdr.
Overdækningsgrad
34.00 %
Min. indskud
10.000 DKK
Read more about this Project
IGANGVÆRENDE
KOMMER SNART
FULDTEGNET
IGANGVÆRENDE
Solcelleparker på dansk supermarkedskæde - etape 3
Funding target
5.350.000 DKK
Rente p.a.
12.00 %
Løbetid i md.
12-14 mdr.
Overdækningsgrad
28.00 %
Min. indskud
10.000 DKK
Read more about this Project
IGANGVÆRENDE
KOMMER SNART
FULDTEGNET
IGANGVÆRENDE
Solceller på boligforening i Hedehusene
Funding target
3.100.000 DKK
Rente p.a.
11.00 %
Løbetid i md.
6-8 mdr.
Overdækningsgrad
25.00 %
Min. indskud
10.000 DKK
Read more about this Project

HVAD VENTER DU PÅ?

Investér i solide investerings projekter.

OPRET EN BRUGER
eller log ind med en eksisterende bruger