Thomas Sonne-Schmidt
Del via

Investering for begyndere: Her er alt du skal vide om investeringer

Gennem fornuftige investeringer kan du få din formue til at arbejde for dig, så den bliver større og større. Og faktisk er det rigtig nemt at komme i gang. Hvor det før i tiden var forbeholdt de få at investere, er det nu blevet muligt for alle - selv begyndere - at deltage i legen. 


Mange bliver dog hurtigt skræmt væk ved tanken om at investere sine penge. Hvad nu hvis investeringen styrtdykker, og man mister hele sine formue?


Gennem velovervejede investeringer kan du relativt nemt opnå et fornuftigt afkast uden at skulle bekymre dig om, at din formue går tabt.


For at hjælpe dig godt på vej har vi samlet den vigtigste viden om investeringer her på siden, så du kan komme godt fra start.

Hvad er en investering?

Definition på investering: En investering er et aktiv eller anden form for genstand, som kan købes med henblik på at generere overskud eller stige i værdi.

Overskud/profit

Et aktiv, der genererer overskud/profit, kan fx være udlån af privat formue. Du kan eksempelvis låne dine penge til en bygherre, der vil låne dine penge til at bygge en ny ejendom. Dit lån kommer ikke gratis, og bygherren skal derfor betale dig 9% i renter i lånets løbetid. 


Lad os sige, du har lånt bygherren 10.000 kr., som de lover at betale tilbage over 12 måneder. Du får altså tilbagebetalt dine 10.000 kr. over et år plus 9% renter p.a. (pr. år) svarende til 800 kr. 


Dine 10.000 kr. vil altså efter et år vokse til 10.900 kr. som følge af renterne på dit lån til bygherre. De 900 kr. er altså det overskud, som din investering har genereret. 


Hvis du allerede nu er interesseret i at lære mere om mulighederne ved at investere i udlån til ejendomsprojekter (crowdlending), kan du læse mere om Fundbricks projekter her.

Værdistigning

Et aktiv kan også øge din formue gennem værdistigning. Investerer du fx 10.000 kr. i aktier til kursen 100 kr., vil din formue vækste i takt med, at værdien på aktien stiger. 


Er kursen fx steget til 109 kr., vil dine aktier nu være 10.900 kr. værd. Hvis du sælger aktierne i kurs 102, vil du altså stå med 900 kr. i profit.

Så hvad skal du vælge?


Der er mange forskelle på de to metoder, og forskellen afhænger også af selve det produkt, der investeres i. 


En vigtig pointe er dog, at investeringer i aktiver med henblik på værdistigninger er sårbare over for udviklinger i de finansielle markeder. 


Derimod vil investeringer i crowdlending garantere dig et fast afkast i form af renteindtægter uanset udviklingen i markedet. I et volatilt marked (dvs. med store prisudsving) vil investeringer i crowdlending altså beskytte din formue og skabe profit, mens almindelige aktier “kan blive offer” for markante udsving i markedsværdi.


I sidste ende afhænger det dog af din risikoprofil og investeringsstrategi, som altid vil være individuel fra person til person. Crowdlending er en god investering og fungerer som et robust supplement til din private investeringsportefølje, der skaber et fast afkast selv i markeder med negative trends.

Kortsigtet og langsigtet investering

Investeringer kan være både kortsigtede og langsigtede. Kortsigtede investeringer sikrer et hurtigt resultat, men giver ikke nødvendigvis det højeste afkast, ligesom at du kan være uheldig at investere på et dårligt tidspunkt og derfor tabe en del penge på en forkert investering.


De langsigtede investeringer kommer ofte med et potentielt højere afkast, hvis altså investeringen går godt. Det har den typisk bedre mulighed for end den kortsigtede investering, idet den langsigtede investering netop har tiden for sig, og markedet kan nå at vende fra skidt til mere stabilt igen mange gange, førend investeringen trækkes ud.   

Hvordan investerer man som privatperson?

Der findes mange måder at investere på i Danmark. Du kan gå i banken og snakke med din bankrådgiver, som hurtigt vil kunne hjælpe dig med at investere dine penge i værdipapirer (fx aktier, obligationer eller investeringsforeninger). 


Vær opmærksom på, at din bank højst sandsynligt vil opkræve gebyrer for at hjælpe dig.


Du kan også gøre det selv ved at oprette dig på en online handelsplatform såsom Saxo Bank, Nordnet eller eToro. 


En tredje mulighed er investering i crowdlending. Her hos Fundbricks kan du nemt og overskueligt oprette en konto, hvorefter du får adgang til en lang række spændende byggeprojekter, som du kan låne dine penge til. 


Lånet får du betalt tilbage over en aftalt periode – plus renter på lånet, hvilket er din gevinst på investeringen. 


Husk på, at alle former for investeringer er forbundet med en vis risiko. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. De penge, som du udlåner til byggeprojekter, kan derfor både øge og mindske sin værdi, og der er ingen garanti for, at du får hele det udlånte beløb retur.

Negative renter og inflation spiser din formue

Tendenser i samfundet og banker har også gjort det langt mere attraktivt for privatpersoner at investere deres penge. De seneste mange år har der nemlig ikke været meget at hente på renter ved at have penge stående i banken. Tværtimod har inflation og i nogle tilfælde også negative renter spist sig ind på værdien af din formue.


Med andre ord mister dine penge lynhurtigt værdi, hvis de blot står og samler støv på en privat bankkonto. I stedet kan du med fordel overveje at investere pengene og dermed øge din formue.

Hvad er en god investering, og hvad skal jeg investere i?

Men hvad skal man så investere i? Der er mange forskellige måder at begive sig ud i investering på. En af de mest velkendte er investering i aktier, obligationer eller investeringsforeninger, men det er også muligt at investere i fast ejendom gennem for eksempel crowdlending, som vi tilbyder her hos Fundbricks. 

Crowdlending er som sagt en god investering for dig, som ønsker et fast afkast med høj rente og kort løbetid. Med andre ord får du investeringen igen efter kort tid plus renter, der er relativt høje til fordel for dig og din formue. 

Der er således rig mulighed for at komme i gang med at investere som privatperson, selvom det naturligvis er individuelt, hvad der passer til den enkeltes investeringsønsker. 

Har du lyst til og mod på at begynde at investere, er det bare med at komme i gang. Læringskurven kan virke stejl i starten, men du bliver hurtigt klogere og dygtigere, og så bliver det først rigtig sjovt at investere.



KOM I GANG

Sådan investerer du...

Bliv godkendt investor

Vi følger retningslinierne for hvidvaskning.

01
02

Udlån til projekt

Vælg det ønskede udlånsbeløb til det enkelte ejendomsprojekt.

Modtag afkast

Få kontant tilbagebetaling af dit udlån samt afkast når ejendomsprojektet afsluttes.

03

Andre relevante projekter

Igangværende ejendomsprojekter

IGANGVÆRENDE
KOMMER SNART
FULDTEGNET
IGANGVÆRENDE
1 Udlejet erhvervsejendom i Hinnerup
Funding target
1.677.000 DKK
Rente p.a.
11.00 %
Løbetid i md.
12-14 mdr.
Overdækningsgrad
34.00 %
Min. indskud
10.000 DKK
Read more about this Project
IGANGVÆRENDE
KOMMER SNART
FULDTEGNET
IGANGVÆRENDE
Solcelleparker på dansk supermarkedskæde – etape 2
Funding target
5.400.000 DKK
Rente p.a.
10.00 %
Løbetid i md.
10-12 mdr.
Overdækningsgrad
25.00 %
Min. indskud
10.000 DKK
Read more about this Project
IGANGVÆRENDE
KOMMER SNART
FULDTEGNET
IGANGVÆRENDE
Solenergi Sverige
Funding target
4.375.000 DKK
Rente p.a.
11.00 %
Løbetid i md.
10-12 mdr.
Overdækningsgrad
20.00 %
Min. indskud
10.000 DKK
Read more about this Project

HVAD VENTER DU PÅ?

Investér i solide investerings projekter.

OPRET EN BRUGER
eller log ind med en eksisterende bruger