Startkapital – Lær mere om kapital her

March 6, 2023
Del via

Vi vil i dette indlæg fortælle om, hvad startkapital er, hvilke typer kapital man kan starte en virksomhed med, og hvordan du kan skaffe startkapital til at starte din virksomhed.

Hvis du har en drøm om at starte din egen virksomhed, kender du sikkert til startkapital. Startkapital er et af de vigtigste elementer i opstarten af en virksomhed. Det kan være udfordrende at anskaffe sig den kapital, det kræver for at starte en virksomhed.

Hvad er startkapital?

Startkapital er de penge, man bruger til opstarten af en virksomhed. Kapital er de ressourcer, en virksomhed har. En virksomhed har derfor brug for kapital til at starte, da ressourcerne - eksempelvis medarbejdere og computere - er nødvendige for virksomhedens drift.

Kapital stammer fra det latinske ord capitalis, der kommer af det latinske ord for hoved, caput. Med kapital menes altså en ‘hovedsum’. Ordet ‘kapital’ bruges typisk som en betegnelse for en større sum penge, der investeres eller bruges til finansiering.

Hvad bruger virksomheder startkapital til?

De fleste typer af virksomheder har brug for startkapital. Kapitalen er nødvendig, først og fremmest til at aflønne ansatte. Der er ofte udgifter til en revisor og til juridiske dokumenter angående stiftelse, kapitalforhøjelse, vedtægter, eventuelle ejeraftaler og lignende. 

Der kan også være udgifter til inventar, licenser eller arbejdsredskaber, som eksempelvis computere og telefoner. Der er desuden et kapitalkrav på 40.000 DKK for anpartsselskaber (ApS). Det betyder, at du som minimum skal have 40.000 kroner, før du kan starte et ApS. 

Hvordan kan jeg skaffe startkapital til at starte min virksomhed?

At skaffe kapital til opstart af en virksomhed kan gøres på mange forskellige måder. 

Den mest sikre måde at gøre det på er ved at spare op. Find et job, hvor du hver måned kan lægge penge til siden. På et tidspunkt vil du have sparet nok op til at have mulighed for selv at finansiere den startkapital, du har brug for til at starte din virksomhed.

Der er dog visse ulemper i denne metode til at skaffe startkapital. Det kan tage lang tid at spare den mængde kapital op, der kræves for at starte en virksomhed. Hvis din forretningsidé er aktuel netop nu, kan det være frustrerende at skulle vente på at have råd. 

Der findes dog en række andre måder hvorpå du kan skaffe startkapital til din virksomhed. Dem vil vi gennemgå her. 

Måder, du kan skaffe startkapital til din virksomhed

Søg om et banklån

Hvis du vil skaffe startkapital til din virksomhed, kan det gøres ved et banklån. Her skal du typisk have udarbejdet en forretningsplan, budget, og stille sikkerhed for lånet. Der er visse fordelene ved at optage et banklån til at dække de udgifter, der er til at starte en virksomhed. 

Bankerne kan ofte tilbyde mange forskellige låntyper, og du har derfor en del fleksibilitet i måden, du finansierer opstarten på. Du kan desuden få mulighed for at hæve dit lån eller få en kassekredit såfremt det skulle blive nødvendigt. Slutteligt kan det være fordelagtigt, at din bank kun er et opkald. Du har altså adgang til eksperter på området, der kan rådgive dig om din opstart. 

Der er dog også en række udfordringer ved et banklån. Det kan være en større udfordring at få banken til at tro på din idé. Bankerne har stramme krav til, hvem der egner sig til et lån. Det kræver både en solid forretningsplan, et fornuftigt budget, relevant baggrund, god kreditværdighed og aktiver, banken kan tage pant i. 

Selv hvis du får godkendt lånet, er der ulemper, der er værd at tage in mente. Afdragene til banken kan være store, renterne være høje - også højere end andre finansieringsløsninger - og hvis banken har pant i dine personlige aktiver, kan konsekvenserne være store for din økonomi. 

Find en investor

Der er mange privatpersoner, der investerer deres kapital i nystartede virksomheder. Det betyder, at du let kan finde investorer, men det betyder ikke nødvendigvis, at de vil investere i din. 

Investorer kræver ofte mange af de samme ting, som bankerne gør. De kan endda have endnu højere krav, hvilket skyldes, at den finansiering, de yder til din virksomhed oftest ikke sikres på samme måde, som når banken tager pant i dit hus.

Modsat banken er de fleste investorerne ikke ude efter en fast, lav renteindtægt. De kræver derfor, at du kan sandsynliggøre, hvordan din virksomhed kan mangedoble deres investering. Investorer kan desuden være branchespecifikke, så du skal finde en investor, der investerer inde for dit område. 

Hvis du blot søger finansiering til startkapital, der skal dække stiftelsesomkostninger, kan det være lettere at finde en investor. 

Rejs kapital fra folket

Der er høje adgangsbarrierer, hvis du ønsker at skaffe startkapital til din virksomhed. Både bankerne og investorerne har høje, ofte ufravigelige krav, som gør, at de ikke vil finansiere din opstart. Netop disse udfordringer har betydet, at der er blevet udviklet alternative finansieringsløsninger. 

Crowdlending og crowdfunding er blevet meget populære i takt med at verden er blevet digitaliseret. Gennem crowdlending kan du låne kapital til at starte din virksomhed fra adskillige mindre investorer. Der er især tre fordele ved denne type finansiering, som er steget i popularitet i nyere tid. 

  • Det er nemt at ansøge om et lån gennem crowdlending. 
  • Mange crowdlenders er villige til at låne pengene ud til en god rente, da de vil støtte iværksættere
  • Du kan slippe for at stille sikkerhed i dine personlige aktiver

Du kan læse meget mere om crowdlending som finansieringsmulighed til din startkapital her.

Find den bedste finansieringsløsning til din virksomheds startkapital

Der er mange måder, du kan finansiere opstarten af din virksomhed på. Fundbricks er en dansk crowdlending-virksomhed, der giver investorer mulighed for at låne deres kapital ud til projekter inden for byggeri og vedvarende energi.

D

Vi håber, at indlægget har givet dig forståelse for startkapital og de forskellige måder, du kan finansiere din virksomhed på. Held og lykke med opstarten!

Hvis du er interesseret i investeringer kan du læse mere om investering via holdningselskab.

Du kan også læse mere om VSO og blive klogere på virksomhedsskatteordningen eller hvad det betyder, når man optager et lån med kautionist.

HVAD VENTER DU PÅ?

Investér i solide investerings projekter.

OPRET EN BRUGER
eller log ind med en eksisterende bruger

Download Fundbricks

Tilgå alle dine Fundbricks investeringskonti direkte fra dit dashboard og få et hurtigt overblik.

Vi sender alle vores beskeder via push notifikationer, således går du ikke glip af spændene projekter eller vigtige beskeder.

Læs mere