Investering

Investering via holdingselskaber

Thomas Rolin
Del via

At investere dine midler er en klog måde at sikre en sund økonomisk fremtid og potentielt generere afkast på din kapital.

I jagten på de bedste investeringsmuligheder støder mange investorer på konceptet om investering via holdingselskaber. Et holdingselskab kan være et kraftfuldt værktøj til at organisere og administrere dine investeringer, samtidig med at det giver dig en række fordele i forhold til traditionelle investeringsmetoder.

Uanset om du er en erfaren investor på udkig efter nye supplementer til din portefølje eller en nybegynder, der ønsker at forstå mere om holdingselskaber, så er dette blogindlæg til dig. 

Bemærk, at det altid er vigtigt at søge professionel rådgivning, når du træffer investeringsbeslutninger, herunder også investering via holdingselskaber.

Hvad er et holdingselskab?

Et holdingselskab er ikke en decideret selskabstype, ligesom ApS og A/S for eksempel er det. Et holdingselskab er til gengæld altid enten ApS eller A/S. 

Det vigtige omkring begrebet holdingselskab er i stedet det overordnede formål, som selskabet har. 

Et holdingselskab er nemlig en selskabsstruktur, der er designet til at eje og administrere aktier eller andele i andre virksomheder. Det fungerer som et overordnet selskab – ofte kaldet moderselskabet – der ejer eller kontrollerer driftsselskaber – ofte kaldet datterselskaber. 

Hvor et driftsselskab driver konkret forretning, vil et holdingselskab udelukkende blive brugt til at organisere og administrere investeringer.

Hvordan beskattes aktier i et holdingselskab?

En af de primære grunde til, at folk vælger at oprette holdingselskaber, er, at holdingselskaber beskattes ud fra selskabsskatten, som i 2023 er på 22%. Det er en markant lavere skat end den almindelige skattesats for aktieindkomst, der ligger på 27% af de første 58.900 kr., og 42% for den del af din aktieindkomst, der overstiger 58.900 kr.

En anden vigtig grund til, at folk vælger at oprette et holdingselskab er, at holdingselskabet er en separat juridisk enhed. Ved at fungere som en separat juridisk enhed kan holdingselskabet hjælpe med at begrænse det personlige ansvar for eventuelle økonomiske forpligtelser eller tab, der kan opstå i datterselskaberne.


Fordele ved investering via et holdingselskab

Investering via holdingselskaber tilbyder en række fordele, der kan appellere til både private investorer og virksomheder. Blandt fordelene kan nævnes:

1. Centraliseret administration

Ved at konsolidere dine investeringer i et holdingselskab får du en centraliseret administration og overvågning af dine investeringer. Dette gør det lettere at følge med i porteføljens præstation, foretage justeringer og træffe beslutninger baseret på en samlet strategi.

2. Beskyttelse af personlig formue

En af de væsentlige fordele ved holdingselskaber er, at de kan bidrage til at beskytte din personlige formue. Ved at adskille holdingselskabets juridiske ansvar fra datterselskaberne kan du begrænse dit personlige ansvar for eventuelle økonomiske forpligtelser eller tab, der opstår i datterselskaberne. Dette skaber en juridisk barriere mellem dine personlige aktiver og holdingselskabets investeringer.

3. Skattemæssige fordele

Holdingselskaber kan også drage fordel af skattemæssige incitamenter og fordele. Som nævnt tidligere bliver investeringer via holdingselskaber beskattet efter selskabsskatten (22%), som er væsentligt mere gunstig end reglerne i personskatteloven (27%/42%). Disse skattemæssige fordele kan øge det samlede afkast af dine investeringer og forbedre din langsigtede økonomiske position.

Hvad kan man investere i med holdingselskaber?

Et holdingselskab åbner op for en bred vifte af investeringsmuligheder, og du kan bruge holdingselskabet til at investere i mange forskellige slags aktiver.

Eksempler på investeringsmuligheder: 

Klassiske aktieinvesteringer

Et holdingselskab kan blandt andet investere i børsnoterede aktier på samme facon som almindelige privatpersoner kan.

Ejendomsinvesteringer

Holdingselskaber kan også bruges til at investere i ejendomme som en form for fast ejendomsinvestering. Dette kan omfatte køb af boligejendomme, kommercielle ejendomme, eller endda udviklingsprojekter. Ejendomsinvesteringer kan give stabile indkomststrømme og langsigtede værdistigninger.

Venturekapital

Et holdingselskab kan investere i startups og nye virksomheder som en form for venturekapital. Dette indebærer at give finansiering til iværksættere i bytte for ejerandele i deres virksomheder. Venturekapitalinvesteringer kan være højrisikable, men de kan også give betydelige afkast, hvis en virksomhed lykkes.

Læs også om startkapital.

Private Equity

Holdingselskaber kan også investere i etablerede virksomheder som en form for private equity. Dette indebærer typisk at erhverve ejerandele i private virksomheder og bidrage til deres vækst og udvikling. Private equity-investeringer kan tilbyde potentielt attraktive afkast og indflydelse på virksomhedernes beslutningsprocesser.

Crowdlending

Med et holdingselskab kan du også vælge at udlåne din formue i bytte for renter – ligesom banken gør det. Med crowdlending er du banken, og renterne tilfalder dig. Crowdlending er på den måde en interessant og spændende tilføjelse til din investeringsportefølje, der sikrer dig høj rente og kort løbetid.

Bemærk venligst, at listen ikke er udtømmende, og der kan være mange forskellige investeringsmuligheder for holdingselskaber, som ikke er beskrevet her.

HVAD VENTER DU PÅ?

Investér i solide investerings projekter.

OPRET EN BRUGER
eller log ind med en eksisterende bruger

Download Fundbricks

Tilgå alle dine Fundbricks investeringskonti direkte fra dit dashboard og få et hurtigt overblik.

Vi sender alle vores beskeder via push notifikationer, således går du ikke glip af spændene projekter eller vigtige beskeder.

Læs mere