Investering

Inflation i Danmark

August 4, 2022
Thomas Rolin
Del via

Prisen på varer og ydelser stiger i Danmark. Men - hvorfor stiger de, hvad er inflation, og hvordan kan inflation påvirke dig? Læs alt du skal vide om inflation her.

Inflation er et ord, mange har hørt, men få forstår til fulde. Så hvad er inflation? Inflation kommer fra latin, hvor det betyder ‘oppustning’, og begrebet betegner den tilstand i samfundet, hvor priser på varer og ydelser stiger. 

Selvom man ikke helt forstår, hvad inflation er, har man helt sikkert mærket konsekvenserne af den stigende inflation i Danmark. Måske har du bemærket, at priserne på dagligvarer, benzin og elektricitet er steget mere end sædvanligt i løbet af 2022. Læs med her, hvis du vil blive klogere på inflation, og hvad det betyder for samfundsøkonomien. 

Hvor meget er priserne steget?

Ifølge Danmarks Statistik er prisen på forbrugervarer steget 10,3% i gennemsnit fra 2021 til 2022. I Danmark steg inflationen i juni 2022 med 9,1%, mens den i samme periode steg med 9,6% i gennemsnit i alle de 27 EU-lande. 

Ifølge Danmarks Statistik er disse stigninger både i Danmarks og EU's tilfælde den højest målte inflation, siden man indførte forbrugerprisindekset i 1997. 

Hvad skyldes den høje inflation?

Det er ofte svært at pege på enkelte faktorer, der medfører høj inflation, da det er et relativt komplekst, makroøkonomisk koncept, der styres af en lang række faktorer. I dette tilfælde er det dog tydeligt, hvad der har bidraget til stigende inflation.

Corona fik inflationen til at stige

Corona-nedlukningerne førte til nedlukninger og restriktioner på en lang række produktionsfaciliteter og fabrikker. Det betød, at der i mange industrier opstod varemangel, hvilket betød, at der var færre varer at sælge til kunder. Inflation opstår, når efterspørgslen overstiger udbuddet, som det er tilfældet her. 

Inflation på grund af krigen i Ukraine

Det er især fødevarer og brændstof, der trækker priserne op. Det skyldes blandt andet krigen i Ukraine.

I både Danmark og EU er det i høj grad prisstigninger på fødevarer og brændstof, der trækker priserne op i juni i forhold til maj. Ukraine er en af verdens største eksportører af korn mens Rusland er verdens største eksportør af brændstof. Krigen påvirker dermed to centrale forbrugerprodukter - dagligvarer og benzin - hvilket får inflationen til at stige massivt. 

Stigende indkomster under corona påvirker inflationen

Man kan sige, at inflationen har været udsat for en såkaldt ‘perfect storm’. Som nævnt stiger den, når efterspørgslen overgår udbuddet. Udbuddet har været lavt på grund af varemangel, der blandt andet skyldes coronanedlukninger og krigen i Ukraine. 

Efterspørgslen på selvsamme varer er dog også steget, hvilket yderligere påvirker inflationen. Efterspørgslen stiger, når indkomster stiger, og Danmarks Statistik melder om en rekordhøj stigning på 5,3% i indkomst under corona-udbruddet. 

Hvornår er der tale om inflation?

I de fleste lande fastsætter politikere en pengepolitik, hvor centralbanken er ansvarlig for at fastholde en lav og stabil inflation gennem en inflationsmålsætning. I Danmark føres der en fastkurspolitik over for euroen, og man vil derfor stræbe efter en lav inflation på cirka 2% om året, der er i overensstemmelse med det generelle inflationsniveau i Eurolandene. 

Der er derfor tale om høj inflation, hvis priserne stiger mere end 2% om året. Priser på varer kan godt stige, uden at der er tale om en generel prisstigning, hvis disse prisstigninger sker på specifikke varer og er forbigående. I den nuværende situation er prisstigningerne dog ikke forbigående og rammer alle slags varer, og derfor har vi i øjeblikket høj inflation. 

Hvad betyder den høje inflation for mig?

Som du nok har bemærket, har den høje inflation medført, at priserne på dagligvarer og andre forbrugervarer er steget markant. Det har indflydelse på din økonomi i dagligdagen, men inflationen kan også påvirke din mere overordnede økonomi. 

Når inflationen er høj, kan renterne på dit lån også stige, og høj inflation kan derfor påvirke dine udgifter til et realkreditlån eller boliglån. 

Du kan vælge at opruste dig selv mod inflation ved at investere i aktiver med fast afkast og lav risiko. Et eksempel på det er crowdlending, hvor du udlåner dine penge til et byggeprojekt, der herefter skal tilbagebetale dit lån med renter. En typisk rente på crowdlending gennem Fundbricks er 8-12% p.a. i op til 6-18 mdr.

HVAD VENTER DU PÅ?

Investér i solide
danske ejendomsprojekter.

OPRET EN BRUGER
eller log ind med en eksisterende bruger

Download Fundbricks

Tilgå alle dine Fundbricks investeringskonti direkte fra dit dashboard og få et hurtigt overblik.

Vi sender alle vores beskeder via push notifikationer, således går du ikke glip af spændene projekter eller vigtige beskeder.

Læs mere