Guide til låneprovenu – Alt, du skal vide

March 6, 2023
Thomas Rolin
Del via

Hvis du er på udkig efter et lån, skal du stifte bekendtskab med begreberne ‘låneprovenu’ og ‘hovedstol’. De har begge stor betydning, hvis man eksempelvis skal låne penge til at købe bolig.

Låneprovenu er det beløb, du konkret mangler for at foretage et køb. Det er tæt forbundet med hovedstolen, som er det samlede beløb, du låner. I dette indlæg vil vi komme nærmere ind på, hvad forskellen er på låneprovenu og hovedstol, samt hvad det betyder for dit lån. 

Hvad betyder låneprovenu?

Ordet provenu betyder udbytte eller indtægt. Det har dog en lidt anden betydning, når det omhandler lån. Her er låneprovenuet det beløb, du mangler for eksempelvis at kunne købe bolig. 

Skal du låne én million kroner, er dit låneprovenu én million kroner. Låneprovenu er altså udelukkende det præcise lånebeløb, du mangler for at foretage købet. Der er dog andre udgifter, som kommer oveni låneprovenuet. 

Skal du til at låne penge? Så kan du overveje alternative finansieringsmuligheder gennem Fundbricks, såsom crowdlending. 

Hvad betyder hovedstol?

Mens låneprovenuet er det beløb, du skal låne, er hovedstolen det samlede beløb, du faktisk ender med at låne. Det skyldes, at låneprovenuet netop kun er det beløb, du mangler, mens hovedstolen også inkluderer andre nødvendige udgifter. Hovedstolen vil derfor altid være et højere beløb end låneprovenuet. 

Hvad udgør lånets hovedstol?

Hovedstolen udgøres af stiftelsesomkostninger og låneprovenuet. 

Hvis dit låneprovenu er én million kroner og der tillægges 10.000 kroner i stiftelsesomkostninger, er lånets hovedstol 1.010.000 kroner. Stiftelsesomkostninger kan variere, alt efter hvilken långiver, du vælger. 

Hvordan påvirker lånets hovedstol min økonomi?

Hovedstolen er altså det samlede beløb, du skal låne. Men hovedstolen påvirker også de udgifter, du har til lånet. Alt efter hvordan dit lån er struktureret vil hovedstolen derfor påvirke din økonomi på forskellige måder.

  1. Den løbetid, du har aftalt med långiver, bestemmer, hvor lang tid du har til at betale hovedstolen ud. Jo længere en løbetid, desto flere månedlige betalinger. 
  1. Dine månedlige betalinger til at indfri lånet er afhængige af, hvor stor hovedstolen er. Hvis du har en stor hovedstol med en kort løbetid, vil du skulle betale en stor del af beløbet tilbage hver måned. 
  1. Hovedstolen påvirker også den rente, du betaler. Hvis beløbet for hovedstolen er højt, vil renter og gebyrer også være tilsvarende højere. Husk, at hovedstolen ikke ændrer sig, men den påvirker de udgifter, du har til lånet. 

Da dine udgifter er afhængige af hovedstolen størrelse, kan det være fordelagtigt at betale en så stor del af købesummen som muligt. Jo mere, du selv har mulighed for at lægge i udbetaling, desto mindre en hovedstol - altså det beløb, du har behov for at låne. Det betyder i sidste ende, at du sparer penge på lånet. 

Det skal du være opmærksom på, hvis du skal låne penge

Hvis du skal låne penge til en bolig, er der altså flere ting, der er værd at have in mente. Dem vil vi opsummere her. 

  • Låneprovenuet - altså det beløb, du har behov for at låne - er ikke det samme som hovedstolen. Hovedstolen omfatter også de omkostninger der er ved at stifte lånet.
  • Jo mere du selv kan betale, desto mindre har du behov for at låne. Det betyder, at din hovedstol og de omkostninger, der er forbundet med hovedstolen, bliver mindre.
  • Lån kun det, du har brug for. Låner du mere, forøges hovedstolen og dermed dine udgifter til lånet. 
  • Skal du låne til køb af bolig, vil du ofte stifte et realkreditlån. Her skal du være opmærksom på, at lånets hovedstol vil udgøres af låneprovenuet, stiftelsesomkostningerne og et kurstab, der afhænger af kursen på realkreditlånet. 

Det kan anbefales at indhente tilbud fra flere forskellige långivere, så du kan opnå det mest fordelagtige lån og dermed have mulighed for at strukturere din økonomi bedst muligt.

Nu når du har styr på låneprovenu, kan du læse vores indlæg om lån med kautionist, og bliv klogere på begrebet.

HVAD VENTER DU PÅ?

Investér i solide investerings projekter.

OPRET EN BRUGER
eller log ind med en eksisterende bruger

Download Fundbricks

Tilgå alle dine Fundbricks investeringskonti direkte fra dit dashboard og få et hurtigt overblik.

Vi sender alle vores beskeder via push notifikationer, således går du ikke glip af spændene projekter eller vigtige beskeder.

Læs mere